Què és l’estroboscòpia laríngia?

Què és l’estroboscòpia laríngia?

Dra Montserrat Bonet 09/2019

Per a què serveix? Es una proba dolorosa? Cal una preparació prèvia?

L’estroboscòpia permet veure un moviment ràpid com a fix o alentit sempre i quan el moviment sigui regular. En el cas de la laringe s’utilitza una llum de xenó que il·lumina les cordes vocals en forma de flash sincrònic amb el so. Així podem veure les diferents fases de la vibració de la mucosa vocal: tancament de la glotis, semi-obertura, obertura, semi-tancament.

La laringe es pot veure amb un endoscopi de 70 graus de deflexió que es recolza sobre la llengua, mentre es demana al pacient que digui /e/ o /i/ o respiri per la boca. A vegades s’usa un primet fibroscopi flexible que passa a través del nas que permet observar a més de les fosses nasals i la faringe, la mobilitat de la laringe o bé la deglució.

La vídeo-laringo-estroboscòpia serveix per a observar la vibració de les cordes vocals o d’altres plecs que serveixin per a fer so, com els llavis. S’acobla una càmera de vídeo a l’endoscopi comandada per un ordinador, fet que permet revisar les imatges i comparar-les amb d’altres anteriors de forma immediata.

No és una prova dolorosa. A vegades es necessita anestèsic local, com a ca el dentista, per tal de relaxar el coll. El seu efecte desapareix al cap de pocs minuts.

En general no cal cap preparació prèvia. Els nens petits sovint necessiten aprendre a tolerar un objecte metàl·lic a la boca. Els demanem que 8 dies abans de la prova, es mirin ells mateixos la campaneta al mirall en dir la vocal /a/ mentre recolzen sobre la llengua el mànec d’una cullera de postres metàl·lica. Cal alternar respirar per la boca, com un badall i dir/a/ durant uns dos o 3 segons, ja que la finalitat de la prova és veure la vibració, color, forma i mobilitat de la laringe.

Foto: Diferents fases de la vibració de cordes vocals d’una dona de 21 anys amb un quist dins la corda vocal dreta (foto de la Dra. M. Bonet)

Dra. Montserrat Bonet.

Escrit a setembre de 2019.

Foniatria Bonet
jm.martin@qu-24.com
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.