La pandèmia de la COVID-19 ha posat en evidència que cantar és un factor d’alt risc per a contagiar la malaltia, i més en el cas de cantar en grup. Diversos cors van tenir casos de malalts i fins i tot morts entre els seus cantaires. Estudis recents confirmen que la dispersió dels virus a través dels aerosols n’és la possible causa.
El nostre grup pensava que una bona forma de minimitzar el risc d’infectivitat entre cantaires era portar mascareta però aquesta augmenta la sensació de desconfort en respirar i redueix la visibilitat de la cara, fet important en la comunicació oral. Per aquest motiu vam pensar de provar una pantalla facial i comparar-ne els resultats en portar mascareta quirúrgica, sempre en relació a la normalitat, és a dir, a no portar cap impediment davant la cara.
Per això vam dissenyar un estudi científic amb un primer objectiu que comparava la potència vocal i la seva eficàcia en decibels (dB) al llarg de l’extensió vocal de cada cantaire amb l’ús de mascaretes quirúrgiques, pantalles facials libreguard.care (8) i normal (sense obstacles). I com a segon objectiu preguntar-los el tipus de incomoditat o no que els representava.
L’estudi conclou que portar mascareta quirúrgica o pantalla facial no altera l’eficàcia en decibels per a cantar el màxim de fort o suau de la nostra tessitura, respecte a la normalitat. Però que l’aspecte psicològic de confortabilitat es decanta negativament cap a les mascaretes, com era d’esperar. Cal aprendre a conviure a cantar amb mascaretes ja que no en tenim cultura, sobretot ara que ens trobem de ple en la segona onada de la pandèmia al nostre país. Donem consells de com podem trobar beneficis en portar mascaretes. En el nostre ànim hi ha voluntat de cercar solucions per a cantar de forma còmode malgrat totes les incomoditats.
Llegir més…Cantar amb pantalles versus mascaretes en època COVID-19. Eficàcia i confortabilitat.