• Dolor a l’orella: si el dolor és només picor, cal saber si es tracta d’un tap de cera o d’una supuració i és necessària una visita al metge de capçalera. Si el dolor no et deixa dormir, es pot prendre una medicació antiàlgica, contra el dolor, i cal visita URGENT al metge o a l’especialista Otorinolaringòleg.

• Supuració a l’orella: es tracta de sortida de moc, líquid viscós o sang del conducte auditiu extern que s’observa al pavelló auditiu. En qualsevol cas cal visita al metge. Si surt sang o fa mala olor cal visita URGENTal metge o a l’especialista Otorinolaringòleg.

• Disminució de l’audició o sordesa: quan es perd agudesa auditiva i notem que la persona diu sovint: què? O es fa repetir les paraules, cal visita al metge. Si aquesta pèrdua d’audició és brusca, d’un dia per l’altre, cal visita URGENT al metge especialista Otorinolaringòleg. En els nens aquesta afecció resulta molt freqüent i és important que visiti al metge pediatre o a l’especialista Otorinolaringòleg, sobretot si la parla o el llenguatge són defectuosos.

• Afonia sobtada o dificultat amb la veu: l’afonia significa que la laringe pateix i l’afecció més freqüent acostuma a ser el catarro o refredat comú. Generalment s’acompanya de mocs al nas, tos i malestar general. Cal reposar la veu i callar durant un parell de dies. Fer bafs d’aigua calenta (2 litres) amb 2 fulles d’eucaliptus o menta i, després de treure-ho del foc, respirar-ne el vapor durant 5-10 minuts. L’origen és víric i no disposem d’un tractament específic. Només es pot fer tractament simptomàtic, per alleugerir el malestar. Segons el grau de molèstia es pot visitar al metge qui receptarà aquell medicament que millor s’ajusti. Si l’afonia o dificultat vocal dura més de 15 dies seguits cal visitar el metge especialista en veu, el metge Foniatra o el metge Otorinolaringòleg

• Mal de coll o dificultat en empassar: és un dels problemes més freqüents, sobretot en l’edat infantil. Pot estar relacionat amb el refredat comú o amb processos bacterians. Si la molèstia continua els gargarismes amb líquid antisèptic rebaixat amb aigua (una part sobre deu d’aigua) poden ser una bona solució fins a esperar la visita al metge de capçalera. També són útils els gargarismes amb infusió d’aigua de farigola o d’aigua de camamilla, sempre que estigui ben colada i a temperatura ambient. Si el mal de coll es relaciona amb la ingestió d’una espina de peix, cal visita URGENT al metge especialista en Otorinolaringologia.

• Sensació d’ofec: aquesta sensació cal que sigui motiu de visita al metge. Pot ser deguda a un procés ansiós, un asma al·lèrgic, a patologia cardíaca o una bronquitis. Si l’ofec resulta sorollós mentre inspirem l’airepot relacionar-se amb la laringe i es motiu de visita URGENT i cal visita al metge Foniatra o l’especialista Otorinolaringòleg.

• Raja sang pel nas: en primer lloc no espantar-se. Cal prémer l’ala nasal amb el dit, sense tirar el cap endarrere. Esperar un minut sencer. Si ja ha deixat de sagnar, no tocar. Esperar 5 minuts per netejar la cara. Si no deixa de sagnar, col·locar un tap de cotó amb aigua oxigenada a l’entrada de la fosa nasal i prémer, esperar també un minut. No retirar el tap fins passats 10 minuts. Si malgrat això no cedeix i es manté l’hemorràgia cal visita URGENT al metge Otorinolaringòleg.

• Cop al nas: resulta molt dolorós. En primer lloc cal posar gel sobre el cop durant 10 minuts. Si sagna, taponar com s’explica més amunt. Si no respira bé, cal visita URGENT al metge Otorinolaringòleg.

– AVÍS: La informació present a la web no reemplaça sino complementa la relació metge-pacient i en cas de dubte s’ha de consultar amb el seu metge de referencia.