1- Són útils les gàrgares amb llimona?
No. Els gargarismes amb llimona No són útils. La llimona és un bon antisèptic, però en serun àcid, irrita les mucoses. Si voleu prendre vitamina C, es pot menjar pastanagues. Les millors gàrgares són amb un líquid antisèptic, rebaixat amb aigua (una part sobre deu d’aigua).

2- Perjudica beure begudes fredes?
No. El fred és un bon antiinflamatori. Quan s’operen les amígdales es recomana menjar fred. Les begudes calentes són molt adequades per la laringe o pels bronquis, ja que el vapor d’aigua arriba millor a la zona respiratòria.

3- Puc beure alcohol i cafè sense problemes?
No. Però tot té una mesura. L’alcohol irrita les mucoses. El cafè irrita la faringe i l’estómac.

4- Fumar perjudica a la veu?
Si, i tant! Irrita, asseca i lesiona les mucoses. Al cap dels anys provoca càncer. En cas de disfonia de més de 15 dies d’evolució cal visita al metge Foniatra o al metge Otorinolaringòleg per a descartar patologia greu.

5- Cantar perjudica a la veu?
No. Cal aprendre una bona tècnica vocal, ja que no naixem sabent parlar ni cantar. Per a millorar la veu cal visita al metge Foniatra i educació vocal amb el Logopeda o el professor de cant, si és el cas.

6- Perquè davant de l’aula la meva veu surt poc sonora?

La mestra dedica moltes hores al dia a explicar. La fatiga vocal acostuma a ser la causa més freqüent. Una bona col·locació i postura corporal associada a obrir la boca, articular de forma tranquil·la i eficient facilita una millor respiració i aconsegueix optimitzar la veu i evitar la fatiga. Cal buscar moments per a reposar la veu al llarg de les hores de feina. Dormir almenys 8 hores n’és un bon antídot. Si la veu no es recupera, cal visita al metge Foniatra o al Logopeda.

7- Què significa tenir al·lèrgia nasal?
En les persones al·lèrgiques la mucosa nasal respon de forma exagerada a coses que respira o inhala. Els símptomes són esternuts, picors, llagrimeig, mocs i dificultat per a respirar pel nas. Els al·lèrgens més freqüents són els àcars de la pols, el pol·len de certes plantes (gramínies, pins, plataners, oliveres, xiprers, herbes com la parietària), els fongs, els pèls o plomes d’animals domèstics (gat, gos, colom, ànec). Cal evitar l’al·lergen/s de que es tracti. A vegades l’al·lèrgia es presenta en forma d’asma bronquial, amb ofec i tos o en forma de laringitis amb disfonia. Per a diferenciar aquestes patologies cal visita al metge Al·lergòleg o Foniatra o Otorinolaringòleg.

8- Quina és la diferencia entre rinitis estacional i rinitis continua?
Les al·lèrgies estacionals, anomenada “febre del fenc”, ocorren a la primavera i a la tardoren l’època de pol·linització dels arbres, cereals o herbes (gramínies). Mentre que la rinitis perenne o contínua, anomenada constipat mal curat, pot tenir relació amb al·lèrgensresidents a les cases (pols, animals domèstics).

9- Els meus símptomes de refredat poden ser provocats per altres causes que no l’al·lèrgia?
Sí. La rinitis perenne pot simular rinitis no al·lèrgiques com la produïda per la inhalació d’irritants (productes de neteja) o canvis de temperatura o lluminositat. El nas actua de filtre, escalfa i humidifica l’aire. Primer esternuda per expulsar les impureses i en inflamar-se s’obtura; el fred l’obliga a destil·lar aigua.

10- Els esprais nasals contenen cortisona? Són perjudicials pels nens?
No hauríem de confondre els corticosteroides intranasals amb els esteroides anabolitzants, que són drogues utilitzades per alguns atletes per augmentar la massa muscular. Són productes químics diferents. Els corticosteroides inhalats nasals o pulmonars són similars al cortisol, una hormona produïda pel propi cos que ajuda a reduir la inflamació.

11- Cal evitar els corrents d’aire? El fred pot ser causant de refredat?
No. El fred és un bon aliat contra els constipats. Atura el creixement de les bactèries i del virus i a més és un potent antiinflamatori. Però, el fred és el primer símptoma del refredat, 24 hores després del contacte amb algú que ho estava. Us ho haurà contagiat. Si no podeu evitar el contacte, renteu-vos bé la cara i el nas amb aigua freda, gargaritzeu algun líquid, millor si és antisèptic. Així evitareu molts refredats indesitjats.

12- Quan necessita una persona portar pròtesi auditiva?
En el cas d’haver de repetir les frases de manera reiterativa o en cas de no entendre en ambients sorollosos (en cotxe, pel carrer, en un restaurant), és possible que calgui estudiar si es necessita portar pròtesi auditiva. Quan la pèrdua auditiva resulta major que 30 decibels a la millor orella. Per a determinar-ho caldrà fer una prova de l’agudesa auditiva, anomenada audiometria. Dins una cabina insonoritzada i a través d’uns cascs, es determina el mínim nivell d’audició per a diferents freqüències entre 125 i 8.000 Hz.

13- Què és la presbiacúsia?
És la pèrdua de l’agudesa auditiva deguda a l’edat. Les cèl·lules nobles de l’oïda s’espatllen amb el pas del temps i la còclea respon amb sorolls, xiulets i sordesa progressiva. Al igual que passa amb la vista, el més probable és que amb l’ajuda d’una pròtesis auditiva, s’amplifiqui el so i s recuperi un nivell d’audició útil.

14- Què és un audiòfon?
Un audiòfon és un aparell que es col·loca a l’orella i actua en forma d’amplificador. Permet escoltar millor i més clar a persones amb sordesa. Amb l’edat es perd agudesa auditiva. Cal investigar quin és el nivell de pèrdua auditiva amb una audiometria i col·locar la pròtesi més adequada. Les pròtesi de petita mida són molt útils però no permeten grans volums de pressió sonora.

– AVÍS: La informació present a la web no reemplaça sino complementa la relació metge-pacient i en cas de dubte s’ha de consultar amb el seu metge de referencia.