CURRÍCULUM DRA. MONTSERRAT BONET

 

Montserrat Bonet i Agustí, metgessa i músic, és doctora en Medicina i Cirurgia i especialista en Foniatria i Otorinolaringologia, directora de cor i pedagoga de la veu. Nascuda en el si d’una família de músics, ha tingut la sort de rebre la influència directa de la cantant Conxita Badia (àvia materna) i el compositor Narcís Bonet, entre d’altres.

Es llicencià en Medicina i Cirurgia el 1978 a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El 1982 obtingué el títol de metge especialista en Otorinolaringologia (ORL) certificat per la Universitat de Barcelona i el títol de Patologia del Llenguatge (Logopèdia) de la UAB. El 1986 obtingué el títol de Doctora en Medicina i Cirurgia. Des de 1984 és professora associada d’ORL, encarregada de l’assignatura Foniatria a la Facultat de Medicina. També ha estat professora i coordinadora del àrea mèdica al Màster de Logopèdia a la Universitat de Barcelona.

Estudià violí i piano, direcció coral, cant i d’altres disciplines musicals a l’Escola Virtèlia, a l’Acadèmia Marshall i al Conservatori Municipal de Música (CMMB) de Barcelona amb els professors Maria Masià, Carmen Agustí, Conxita Badia, Mercè Roldós, Narcís Bonet, Montserrat Pueyo, Manuel Cabero i Enric Ribó. Ha dirigit la Coral Infantil Eixerits del Foment Martinenc, la Coral de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma i la coral de Joves Cor Ariadna i el Cor Signum de l‘Agrupació Cor Madrigal de Barcelona. Ha cantat al Cor Juvenil de Noies Llevant i al Cor Madrigal de Barcelona. Estudià Pedagogia Musical a Escola de Pedagogia Musical de l’EPM del P. Ireneu Segarra (1973-1976). Fou professora de llenguatge musical en el CMMB. Fou professora de direcció coral, conjunt coral i formació vocal al curs de Postgrau d’Especialitat de Música a la Universitat de Barcelona (1997-98-99). Des del 2003 és professora de pedagogia de la veu a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i des del 2005 al Conservatori Superior de les Illes Balears.

Ha col·laborat en l’organització o bé ha participat com a professora en cursos sobre veu, parla, audició, direcció coral, tècnica vocal aplicada a la coral i aplicada al llenguatge musical impartits a Universitats Nacionals com Barcelona, Girona, Reus, València, Oviedo, Palma de Mallorca o estrangeres com París, Besançon, Stokolm, Salzburg o bé cursos organitzats per associacions corals com la Federació d’Entitats Corals de Catalunya (FCEC), Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC) i Escoles de Música (Rubí i Manresa) o bé associacions de Logopedes com Asociación Española de Logopèdia, Foniatría y Audiología (AELFA), o CLC (Col·legi de o per a la Sociedad Médica Española de Foniatria (SOMEF).

Ha realitzat conferències i xerrades divulgatives sobre la higiene vocal i la fisiologia de la veu per a les Escoles Universitàries de Formació de Professorat, per a l‘Institut del Teatre de Terrassa i de Barcelona, o en diverses Escoles de Música com Manresa, Arenys de Mar, Sabadell, Palafrugell, Rubí, Terrassa, Palma de Mallorca, Almagro, Santiago de Compostela, Toledo, Salamanca, Madrid, entre d’altres. Des del 1982 col·labora en l’assessorament mèdic i vocal com a metge Foniatra amb l’Escolania de Montserrat, el Cor Vivaldi Petits Cantors de Catalunya, l’Escolania del Escorial i des del 2000 amb el Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

La seva experiència clínica començà com a metge intern i resident primer, i després, com a metgessa encarregada de la Secció de Foniatría i Logopèdia al Servei d’ORL de l’Hospital Clínic i Provincial i en la Clínica Corachan de Barcelona durant 10 anys.

Des del 1994 és directora d’un Consultori Mèdic on es realitzen tot tipus d’exploracions i teràpies de la veu, parla, llenguatge i audició, dedicat especialment a la patologia vocal i de la comunicació de mestres, cantants, actors o nens dedicats a l’estudi musical. En el laboratori de veu del consultori disposa de moderns sistemes de gravació i anàlisi digitals de la veu i sistemes d’exploració altament qualificats, com la laringoestroboscòpia digital. Ha publicat diversos articles en revistes científiques i musicals, nacionals i estrangeres, diversos capítols de llibres de l’especialitat i un manual sobre la rehabilitació dels sords adults.

Des del febrer de 2013 és metge concertat com a especialista en ORL i Foniatria al “Centre Hospitalier de Perpignan”.

Dins el marc del 2n congrés de la professió mèdica, celebrat al Palau Firal de Tarragona el dia 6 de juny del 2008, ha rebut el PREMI a l’EXCEL·LÈNCIA PROFESSIONAL 2008 que atorguen els Col·legis de Metges de Catalunya, perquè s’ha distingit en l’assessorament mèdic i vocal d’artistes, cantants i com a directora de corals.